Hässleholms kommun

Frågor och svar om EU-val 2024

Vanliga frågor och svar gällande val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige den 9 juni 2024.

Du får rösta i EU-valet om du är medborgare i ett land i EU, fyller 18 år senast på valdagen den 9 juni och är med i den svenska röstlängden.

Valmyndighetens webbplats - Rösträtt och röstlängd Länk till annan webbplats.

Röstlängden innehåller uppgifter om de personer som har rösträtt vid ett aktuellt val. Om du har rösträtt finns du med i röstlängden. Ett röstkort skickas till alla som har rösträtt. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i. Det står också vilket valdistrikt du tillhör och i din vallokals adress och öppettider på valdagen.

Senast den 22 maj ska du ha fått ditt röstkort med posten. Om du har anmält en särskild postadress hos Skatteverket skickas ditt röstkort dit, annars till din folkbokföringsadress.

Om du har förlorat eller inte fått ditt röstkort kan du få ett dubblettröstkort. Vill du få ett dubblettröstkort hemskickat beställer du det från Valmyndigheten.

Du kan även få ett dubblettröstkort utskrivet i valfri förtidsröstningslokal.

Om du anser att uppgifterna om dig inte stämmer på ditt röstkort, kontaktar du Länsstyrelsen Skåne.

Valdistrikt är ett geografiskt område. Det är din folkbokföringsadress som styr vilket valdistrikt du tillhör. För varje valdistrikt finns en vallokal. På ditt röstkort står vilket valdistrikt du tillhör och vilken vallokal du kan rösta i under valdagen den 9 juni.

I en röstningslokal kan du förtidsrösta under perioden 22 maj - 9 juni i hela landet. I en vallokal (din vallokal står på ditt röstkort) kan du endast rösta under valdagen 9 juni.

Du kan under perioden 22 maj - 9 juni förtidsrösta i hela landet.

Hässleholms kommun har sju förtidsröstningslokaler.

Öppettider för förtidsröstning i kommunen

Du behöver ditt röstkort och id-handling som styrker din identitet när du ska förtidsrösta.

På Valmyndigheten kan du läsa om hur du förtidsröstar och se en film om hur du gör.

Valmyndighetens webbplats - Steg för steg så här förtidsröstar du Länk till annan webbplats.

Röstar du i din vallokal på valdagen behöver du id-handling som styrker din identitet.  Du måste inte ha med dig ditt röstkort men det är praktiskt för att kunna kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Alla vallokaler i kommunen (och förtidsröstningen i Stadshuset i Hässleholm) har öppet söndagen den 9 juni klockan 8.00-21.00.

Om du inte har någon id-handling kan en annan person som fyllt 18 år intyga din identitet. Den personen måste gå med dig till förtidsröstningslokal eller till din vallokal och visa sin id-handling. Den personens personnummer antecknas i väljarförteckningen eller röstlängden beroende på om du röstar i förtidsröstninglokal eller i vallokal.
Har din id-handling gått ut, kan den eventuellt användas vid röstning. Det är röstmottagaren som gör bedömningen om den kan användas för att styrka din identitet.

Om du är känd av en röstmottagare kan denne intyga din identitet.

I EU-val används framförallt namnvalsedlar. Det är en valsedel med både partinamn och kandidatnamn förtryckt. Du behöver inte kryssa för en kandidat om du bara vill rösta på partiet.

Vill du att någon särskild kandidat ska bli vald, ska du kryssa för den person du helst vill ska bli vald (även om personen står överst på listan).

Hittar du inte ditt partis namnvalsedel går det bra att använda en blank valsedel och skriva partiets namn och den av partiets kandidater du vill rösta på.

Valmyndighetens webbplats - Rösta på parti och person Länk till annan webbplats.

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be en av röstmottagarna i lokalen om hjälp.

Röstmottagaren följer då med bakom skärmen. Röstmottagaren har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du får också ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig att rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent.

Ja, på Valmyndigheten finns information om hur du röstar på flera olika språk.

Valmyndighetens webbplats - Other languages Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: