Gifta sig borgerligt
I Sverige kan du välja att gifta dig religiöst eller borgerligt. Om du och din partner vill gifta er borgerligt bokar ni vigseln via kontaktcenter i vår kommun.
Boka borgerlig vigsel
Du och din partner bokar vigseln genom att fylla i ett bokningsformulär. Där skriver ni när och var ni vill gifta er. Vi behöver ha er bokning senast 14 dagar innan datumet som ni vill gifta er.
Det är vigselförrättare som viger er när ni gifter er borgerligt. Förrättarna är utsedda av Länsstyrelsen Skåne. I vår kommun har vi sex vigselförrättare:
- Birgitta Nebeling
- Marianne Nilsson
- Evert Storm
- Ann-Kristin Johnsson
- Kenny Hansson
- Eva Andersson
Hindersprövning
Före vigseln behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att göra detta i god tid före vigseln.
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Båda intygen gäller i fyra månader.
Om någon av er inte är folkbokförd i Sverige, måste det finnas ett intyg på civilstånd från hemlandet. Dessutom måste båda parterna besöka Skatteverket för att legitimera sig och visa intyget.
Ni lämnar intygen i original till kommunen så snart som möjligt. Ni kan antingen lämna in dem i receptionen på Stadshuset i Hässleholm, eller skicka dem med post till:
Hässleholms kommun
Kommunledningsförvaltningen
Kontaktcenter
281 80 Hässleholm
Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:
- Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
- Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
- Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.
De svenska hindren gäller för alla som gifter sig i Sverige, även om båda är medborgare i ett annat land eller bor i ett annat land.
Om hindersprövning hos Skatteverket Länk till annan webbplats.
Vittnen
Två personer måste vara med för att vittna när ni gifter er. Vittnena måste vara över 18 år. I bokningsformuläret fyller ni i namn och adress till era vittnen. Om ni inte själva har några vittnen kan vi som kommun ha med två vittnen om ni viger er i Stadshuset. Kommunen kan inte ställa upp med vittnen om ni väljer att vigas på andra platser än i stadshuset och endast under kontaktcenters öppettider.
Avgifter
Det kostar ingenting att gifta sig borgerligt. Om ni väljer att viga er på annan plats än i Stadshuset kan vigselförrättaren däremot begära ersättning av er för resekostnader. Faktiska resekostnader, som är satta av Skatteverket, är i dag 25 kronor för varje mil som vigselförrättaren kör.
Gifta sig i Stadshuset
För er som vill vigas i Stadshuset kan vi erbjuda ett litet vigselrum. Här finns plats för er som brudpar, två vittnen och eventuellt någon gäst.
Ni kan vigas i vigselrummet under kontaktcenters öppettider.
Hjälpte informationen på denna sidan dig?