Hässleholm Kulturhus

Om kulturhuset

Nyfiken på att veta mer om kulturhuset? Här hittar du kort fakta om hur Hässleholm Kulturhus kom till, samt vilka som har hand om kulturverksamheten i huset.

Snabbfakta

Byggår: 1998-2000
Byggfirma: PEAB
Arkitektfirma: Erséus, Frenning & Sjögren
Formgivare av logga: HC Ericson (Hans Christer Ericson)

Historia

Byggandet av ett kulturhus i Hässleholm diskuterades fram och tillbaka i nästan 45 år.

År 1989 tog planerna fart när man började diskutera placeringen av huset. Under denna tid var inte tanken att biblioteket skulle vara en del av kulturhuset, utan det som skulle byggas var ett musik- och teaterhus. Flera förslag fanns, men något beslut fattades aldrig.

I oktober 1995 bestämde man sig till slut för lokaltidningen Norra Skånes gamla tomt, där kulturhuset ligger idag. På området fanns då tidningens gamla tryckeri och en parkeringsplats.

I juni 1998 fanns en politisk majoritet för ett bygge. Man bestämde då att stadsbiblioteket också skulle flytta med, eftersom företaget Ericsson Software ville ta över det gamla stadsbibliotekets lokaler.

Byggherren PEAB anlitade arkitektfirman Erséus, Frenning & Sjögren med arkitekten Per-Olof Frenning i spetsen för uppdraget.

Den 1 december år 1998 togs det första spadtaget. Två år senare stod Hässleholm Kulturhus klart.

Kulturhuset invigdes den 28 december år 2000 av dåvarande kulturministern Marita Ulvskog. Invigningsprogrammet varade i elva dagar.

Visste du att?

Kulturhuset bytte faktiskt namn innan det blev färdigt! Länge hette det Kulturhuset Färgaren (efter kvartersnamnet).

HC Ericson, professor i grafisk design, tyckte annorlunda. Han fick i uppdrag att göra en logga, och tyckte att Hässleholm Kulturhus skulle göra sig bättre internationellt.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Kultur- och fritidsförvaltningen i Hässleholms kommun ansvarar för Hässleholm Kulturhus, Hovdala slott, Hässleholms bibliotek samt fritidsgårdar.

Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar för att sätta medborgaren i centrum och särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur, men även att stärka kulturens roll som tillväxtfaktor och vara ett kulturellt nav i regionen.

En del av medarbetarna på kultur- och fritidsförvaltningen har sina arbetsplatser och kontor på kulturhuset.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Dina svar och synpunkter hanteras anonymt.

Uppdaterad: